Д-р Исмет Шабанов, производител и търговец: Криза е, а агнешкото не стигна

(интервю)

- Д-р Шабанов, удари ли рекорд търговията на агнета в ЕС?
- Тази година предлагането на живи агнета е по-слабо и не можа да задоволи огромното търсене. За Великден "Месокомбинат Свищов", който е най-големият износител, продаде в страни от Европа над 1000 тона агнета. Общо и около 500 тона агнешко се продаде и у нас по Великден. Търсенето не секва и сега, но няма предлагане. Като че ли народът по време на криза консумира повече месо. Може би психолозите трябва да обяснят защо. Но е факт, че за разлика от други години агнешкото месо не стигна не само в България, но и в Гърция, Италия, Хърватска - там, където ние продаваме.

-Защо?
- Агнетата изчезват. Проблемът е, че няма животновъди. Фермерите си ликвидират стадата, особено в Южна България. През 1990 г. България имаше 8-10 милиона овце, сега са под 3 милиона. С политическа воля обаче само за 2-3 години може да се възстанови поминъкът. Сега румънците напират да ни изместят от традиционно нашия пазар. Те развиха поминъка си и отвориха 7-8 месокомбината.

- Нали чакахме да влезем в ЕС, за да потекат субсидиите?
- Надявахме се. Но с 30 лв. субсидия на животно какво ще се стимулира. В Гърция вземат по 65 евро на овца, в Румъния - 40 евро. Вземете за пример Македония, там още преди 2 години субсидията за едно животно бе 60 евро. И затова там животновъдството се възражда. Българските фермери за първа година получават субсидия. Правителството прави усилия, но това са възможностите засега.

- Има ли съществена разлика в цените тази година?
- Да, производителите продават с лев по-скъпо от миналата година, т.е. по 4,50 лв. килограм живо тегло. А преди Великден бе стигнала до 5,50 лв.

- Какви агнета се продават у нас?
- Има и австралийски, новозеландски, аржентински. Те са замразени, месото им не е толкова добро като на българските агнета. Нашето агнешко е по-добро и от румънското. Ирландските и английските агнета са от месодайна порода, от тях стават по-големи котлети, но не се търсят особено, тъй като месото им мирише на риба.

- Каква е сега нормалната цена на агнешкото в магазина?
- Около 12-13 лв.

- Какви шмекерии се правят с агнетата?
- Някои стопани помпят животните с вода, като продават. Други пък смесват водата с пясък, та да тежи повече. Докато е разпокъсано овцевъдството, така ще бъде.
Проблеми има особено в региона на Ихтиман. Там кланиците са в циганските дворове, удрят фалшиви печати, товарят ги в леките коли и заливат софийския пазар. За да се сдобият с някакви документи, купуват 10% редовни агнета от месокомбинати. Другият проблемен район е в Карнобатско. Там всяка каракачанска къща е кланица. Месото директно отива на пазара "Краснодар" в Бургас. Там са най-евтините - 8 лв. за килограм. За да няма такива спекули, аз винаги подкрепям едрите производители и се радвам напоследък, че почнаха директно да ме търсят без посредници.

- Колят ли се хуманно?
- В лицензираните кланици се зашеметяват с ток, за да не се стресира животното. Иначе това се предава на месото.

- Как е най-вкусно да се приготви?
- 90% от агнетата в Хърватия се въртят на чеверме. в Гърция - 60% на чеверме, другото на фурна. Но там също обичат агнешки котлети на скара. У нас 90% се пече в тава.

- Вие сте минали през всички етапи на животновъдството - гледате едно от най-големите стада у нас с над 3000 овце, най-крупният търговец сте, а сте и виден ветеринарен лекар, т.е. произвеждате, търгувате, лекувате.
- Много търговци в ЕС са ме корили, че от производство не се печели, и се чудят защо аз се занимавам с него, когато търговията ми върви. Може би ветеринарната ми професия ме накара да се занимавам с производство. Гордея се, че съм един от най-големите производители в страната. Аз се разтоварвам просто като видя животни. Имам и над 800 млечни крави от породите "Монбелиард" и "Симентал".

24 часа, 25.04.2010, стр.8

Подбрал: Редактор hranata.bg
   


    << върни се назад